Onze telers

Teler Karl Brouwer uit Elsloo

Teler Karl Brouwer uit Elsloo zaait, verzorgt en oogst op ecologische wijze de tarwe voor de smaakvolle Weyerts Eygen broden.

In het voorjaar van 2024 is er naast de tarwe ook een deel van de akker gezaaid met haver en rogge. 

het land van de boer van akker naar bakker
de aangelegde poel bij de akker in Elsloo

De tarwe is gezaaid!

Begin maart 2022 is de tarwe gezaaid door het plaatselijke loonbedrijf uit Elsloo. Het perceel is als het ware opgedeeld in tweeën: op de ene helft is de biologische tarwe gezaaid en op de andere helft een meer reguliere tarwesoort. De hele akker is ingezaaid met tarwe als nulmeting om de veranderingen in de biodiversiteit te monitoren. In 2023 komt daar verandering in. Dan zijn er landschapselementen op de akker geplant.

Door de goede weersomstandigheden staken de eerste tarweplantjes hun neus al na tien dagen boven de grond uit. Hopelijk zet deze goede groei zich voort en staat er in de loop van de zomer 2022 een prachtig gewas. We houden u op de hoogte!

De oogst

Op 3 augustus 2022 ging het project Van akker naar bakker een nieuwe fase in. Loonbedrijf Graafstra Appelscha dorste het ecologisch verbouwde graan op de akker van Karl Brouwer in Elsloo. 1700 kilo tarwe ging in de opslag. ‘Top product’, volgens Karl. ‘Een mooie oogst!’ Nog even rijpen en dan kunnen de molenaars op korenmolen De Weyert in Makkinga het malen. Nijstad de Echte Bakker in Oosterwolde en Appelscha bakt er daarna heerlijke Weyerts Eygen borden van. Een nieuw streekproduct in samenwerking gemaakt binnen een straal van 10 km met extra veel aandacht voor biodiversiteit op de akker.

Dronebeelden gemaakt door Jessica Wallinga

Stro voor de potstal

augustus 2022 – De tarweoogst voor het project Van akker naar bakker is al binnen en het overgebleven stro op de akker is inmiddels ook al in balen geperst. Dit stro gebruikt teler Karl Brouwer in Elsloo in zijn potstal Het steeds weer opstapelen van stro en de vermenging van de mest zorgt voor een steeds hoger wordende zachte stalbodem voor zijn koeien. Zij lopen en liggen erop. Daardoor ontstaat er vaste mest. De potstal is een bewuste keus van Karl. ‘Het is goed voor de koeien en beter voor de natuur. Het bevordert bijvoorbeeld het welzijn van de koeien, verbetert het bodemleven op de akker en geeft minder ammoniak-uitstoot.’ Volgend voorjaar brengt Karl deze mest op de akker. ‘Dan gaat de cultivator erdoor en zaaien we opnieuw de tarwe voor het project Van akker naar bakker’. Van de boer tot en met de bakker, allen dragen binnen het project bij aan eerlijk en heerlijk streekproduct: Weyerts Eygen brood.

Dronebeelden gemaakt door Jessica Wallinga