Op de akker groeien schieten niet alleen de granen de lucht in. Ook de aangelegde landschapselementen ontwikkelen zich prachtig. De keverbank staat volop in bloei en we hoeven ons niet af te vragen of er water in de poel staat. Ook het plantgoed op de houtwal en de dubbele meidoornhaag groeit mooi door. De op de wal staande struiken en bomen hebben het vorig jaar in de zomer even moeilijk gehad. Mede ook doordat de lokaal voorkomende damherten zich tegoed deden aan de jonge scheuten van de eikenboompjes.
Om inzicht te krijgen hoe de biodiversiteit zich op de akker ontwikkelt heeft Landschapsbeheer Friesland een monitoring uitgevoerd om de nulsituatie te bepalen. Door in de toekomst opnieuw monitoringen uit te voeren kunnen we de ontwikkeling en veranderingen op de akker aantonen. In de veldseizoenen 2022/2023 zijn de volgende soorten geïnventariseerd: loopkevers, broedvogels en dagvlinders & hommels.
De resultaten van de monitoring laten zien dat de akker al volop is bezocht door soorten die niet talrijk voorkomen in het agrarische cultuurlandschap. De veldleeuwerik en roodborsttappuit hebben in of nabij de akker gebroed en jongen groot gebracht. Heel bijzonder waren de waarnemingen van de kleine parelmoervlinder (zeldzaamheid) en bruine vuurvlinder (rode lijst soort). Het onderzoek naar loopkevers is heel specialistisch en zegt iets over de bodem en het beheer. Bent u hier benieuwd naar dan raden we aan het gehele rapport te downloaden (hier).
Ook in 2024 hebben de landschapselementen zich prachtig doorontwikkeld. De vlinders en hommels lijken minder talrijk en wachten nog op mooier weer. Wel zijn we blij verrast met een nieuwe zeldzame soort. Welke dat is? We houden u nog even in spanning en komen binnenkort met een update!