Blijf op de hoogte van het nieuws

Inspiratiesessie symposium landschapsbiodiversiteit

Op donderdagmiddag 16 november zijn we met een aantal van de stuurgroep naar Leeuwarden gegaan voor het symposium over landschapsbiodiversiteit. Vier jubilerende organisaties die zich allen inzetten voor behoud van het Friese landschap vierden in het Natuurmuseum Fryslân een feestje ten ere van hun bestaan.

In het plenaire gedeelte hield Dennis Worst namens Landschapsbeheer Friesland een prachtige introductie in het onderwerp en een nieuw project, namelijk ‘Mei it ferline foarút’. Hij nam het publiek mee op een tijdreis door het Friese landschap van vroeger om daarmee richtlijnen te vinden voor de toekomstige ruimtelijke opgaven van ons landschap nu.

Het tweede deel van het symposium bestond uit een 10-tal kleinere inspiratiesessies over uiteenlopende onderwerpen binnen het thema biodiversiteit en landschap. De meer dan 250 bezoekers konden allemaal 2 sessies bezoeken.

Eelke Rijpkema heeft als molenaar, samen met Gerrit Tuinstra van Landschapsbeheer Friesland en Agnes Dokter van Biodivers Cultuurland Ooststellingwerf, een presentatie over het project gegeven. Gerrit kon door zijn monitoring van de akker vooral ingaan op de zichtbare veranderingen in de populaties van vlinders en vogels, dankzij de aanleg van landschapselementen. Eelke vertelde inhoudelijk over het project en Agnes heeft de introductie en de afsluiting verzorgd. Tweemaal hebben we onze presentatie gehouden en uiteraard hebben we de bezoekers laten proeven van de heerlijke Weyert desembroden.

Het was een leerzame dag!