Zaterdag 29 oktober 2022 krijgt wethouder Gerben But van gemeente Ooststellingwerf om 10.00 uur het eerste Weyerts Eygenbrood overhandigd van Nijstad De Echte Bakker in Oosterwolde. Op zijn beurt snijdt de wethouder de eerste snee af voor teler Karl Brouwer uit Elsloo. Daarmee is de cirkel van project Van akker naar bakker rond. De teler, de molenaar en de bakker werkten succesvol samen aan dit nieuwe Ooststellingwerfs streekproduct, alles gebeurde binnen een straal van 10 km. Aansluitend tot 16.00 uur houdt de bakker open dag in Oosterwolde waarbij iedereen welkom is om een kijkje achter de schermen te nemen in de bakkerij van Nijstad De Echte Bakker, Stationsstraat 28, 8431 EV Oosterwolde
Bekijk hier de aanbieding voor 29 oktober 2022
Open dag
Tijdens de open dag staat project Van akker naar bakker centraal. In de winkel zijn de eerste Weyerts Eygenbroden te koop en in de bakkerij zijn bakdemonstraties voor het maken van desembrood en koekjes. In de bakkerij zijn alle partijen van het project aanwezig. Teler Karl Brouwer uit Elsloo, Korenmolen De Weyert in Makkinga en Biodivers Cultuurland Ooststellingwerf geven informatie over het project. Thuisbakkers kunnen langskomen om het meel te kopen. Ze krijgen er deze dag gratis een broodrecept van bakker Nijstad bij. Het meel is daarna te koop in korenmolen De Weyert in Makkinga.
De cirkel is rond
Het graan is verbouwd in Elsloo door Karl Brouwer, daarna gemalen tot meel door de molenaars op De Weyert in Makkinga en daar bakte Nijstad De Echte Bakker vervolgens brood van. Wethouder But geeft als afsluiting de eerste boterham aan Karl Brouwer waar het hele proces dit voorjaar begon. Daarmee is de cirkel rond. Het project wordt vervolgd in 2023. Alle opgedane ervaring, pluspunten en verbetering worden daarin meegenomen.
Bijzonder project
Van akker naar bakker vindt plaats binnen een straal van 10 km. Dat betekent dat er aandacht is voor duurzaamheid: een korte logistiek. En ook voor biodiversiteit: geen bestrijdingsmiddelen en extra oog voor het bodemleven en landschapsherstel. Dat zorgt voor nieuwe biotopen voor vogels, insecten en zoogdieren. Zij vinden hier voedsel, schuil- en nestelgelegenheid. Dat leverde het afgelopen jaar al verrassende bezoekjes aan de akker op van zeldzame vlinders en nachtvlinders, loopkevers en vogels.